Jak zrobić kopułę do pieca chlebowego?
Budowa kopuły pieca chlebowego
Najprostsza metoda polega na ulepieniu kształtu kopuły z gliny lub (najlepiej) ziemi. Na tak przygotowaną formę układamy warstwę gazet i wylewamy beton szamotowy.
Po upływie 72 godzin, przez otwór przyszłych drzwiczek wygrzebujemy ziemię. Teraz, przez 7 dni, codziennie przez około 30 minut delikatnie wypalamy kopułę pieca. Temperatura wypału powinna wynosić około 200-300 stopni Celsjusza.
Opisana metoda jest najtańszym i równocześnie najszybszym sposobem na wybudowanie własnego pieca chlebowego. Na wylanie kopuły o średnicy 100 cm i grubości ścianek wynoszącej 6 cm potrzeba około 150 kg betonu szamotowego.
Beton pakowany jest po 25 kg jako gotowa mieszanka, do której należy dodać około 10-12% wody.
Płyty do budowy pieca chlebowego na dowolny wymiar
Oferujemy materiały (płyty, cegły, kształtki, zaprawę) przydatne do budowy profesjonalnego pieca chlebowego:
Chcesz zbudować piec chlebowy?
Jeśli masz jakieś pytania dotyczące tego tematu, napisz do nas:
Cegły do pieca chlebowego Etapy budowy pieca chlebowego Jak zrobić piec chlebowy Kształtki do pieców chlebowych Materiały do budowy pieca chlebowego piec chlebowy