Zaprawa szamotowa do pieca, kominka, grilla itp.

Cegły i prostki szamotowe oraz płyty wykonane z tego samego materiału wymagają często zaprawy, która będzie w stanie skutecznie je ze sobą spoić. Na szczęście istnieje idealne rozwiązanie. Jak łatwo się domyślić, chodzi o tzw. zaprawę szamotową.

Do czego można stosować zaprawę szamotową?

Zaprawa taka doskonale nadaje się do spajania elementów wykonanych z szamotu, które występują w kominkach, piecach tradycyjnych, piecach kuchennych, piecach kaflowych, czy wreszcie w grillach ogrodowych oraz wędzarniach.

Zalety zaprawy szamotowej

1) Atutem zaprawy szamotowej jest możliwość jej stosowania nie tylko wewnątrz, lecz także na zewnątrz budynku (np. we wspomnianych już wyżej grillach ogrodowych).

2) Drugą, równie ważną zaletą jest brak „starzenia się” zaprawy. Jeśli tylko jest przechowywana w suchym miejscu, nie musimy się martwić, że materiał ten zwietrzeje lub dozna innego uszczerbku.

3) Podobnie jak płyty szamotowe, zaprawa jest materiałem odpornym na działanie ognia oraz ekstremalnie wysokich temperatur, nawet tych znacznie przekraczających 1000, a nawet 1200 stopni Celsjusza. Nie straszne jej także szybkie i gwałtowne skoki temperatury.

Zaprawa szamotowa czy zduńska?

Zaprawa szamotowa – od strony czysto technicznej jest mieszanką szamotu, czyli wypalonej i zmielonej gliny/łupku, gliny w postaci surowej oraz dodatków, takich jak szkło wodne oraz cement portlandzki. Te ostatnie dodaje się, jeśli wiemy, że spoina nie będzie narażona na temperatury przekraczające poziom tysiąca stopni.

Jeżeli więc w naszym piecu będą panowały temperatury poniżej 700 stopni, wówczas należy kupić tzw. zaprawę zduńską bądź też zrobić ją samemu, dosypując do zaprawy szamotowej cement portlandzki.

Szukasz materiałów ogniotrwałych? Skontaktuj się z nami!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *