Pytania dotyczące budowy pieca chlebowego z płyt łukowych

1. Czy płyta łukowa ma postać przeciętego walca wzdłuż podstawy, czyli koła, czy formę przeciętej kuli?

Płyty łukowe mają formę wycinka koła. Dostępne są w różnych rozmiarach, w zależności od promienia koła (R-300 mm lub R-330 mm).

2. Sklepienie łukowe ma 20 mm grubości. Taka grubość może być zbyt mała, by skutecznie kumulować ciepło. Czy na to trzeba wylać zaprawę szamotową do grubości co najmniej 60 mm?

Na płytę o grubości 20 mm należy wylać (w celu lepszej akumulacji ciepła) beton szamotowy (opakowanie 25 kg to koszt około 60 zł).

3. W jaki sposób w piecu chlebowym następuje odprowadzenie spalin z paleniska? Czy sklepieniu łukowym jest otwór na podłączenie komina? Czy należy wyciąć sklepieniu otwór na rurę kominową, czy odprowadzenie spalin odbywa się przez drzwiczki?

Odprowadzenie spalin odbywa się na szczycie sklepienia, blisko drzwiczek. Można wyciąć otwór po zbudowaniu pieca lub pozostawić otwór przed zalaniem betonem szamotowym. Ogień i dym, muszą opłynąć wszystkie ściany pieca, żeby się one równomiernie nagrzały. Wygląda to tak, że nagrzewa się cały piec, a dym wylatuje w jego szczycie. Gdyby dym szedł przed drzwiczki, sufit pieca nie nagrzałby się. Ogień działałby tylko na wysokości drzwiczek.


Masz więcej pytań? Napisz do nas:

Imię i nazwisko (wymagane)

Adres email (wymagane)

Temat

Treść wiadomości