Jakie powinny być płyty do pieca do pizzy?

Jaka płyta do pieca w pizzerii?

Płyty do pieca do pizzy muszą spełniać kilka warunków. Trzy najważniejsze to:

  • wytrzymałość mechaniczna
  • zdolność szybkiego wchłaniania wody
  • bezpieczeństwo materiału

Optymalna grubość tego rodzaju płyty wynosi 2 cm. Wartość ta gwarantuje, że w momencie, gdy będzie ona rozgrzana – nie pęknie od uderzenia w nią łopatą do ciasta. Innymi słowy, płyta taka posiada odpowiednią wytrzymałość na naprężenia.

Płyta w piecu do pizzy musi mieć także zdolność szybkiego wchłaniania wody. Powinna zatem być odpowiednio porowata (w celu odprowadzenia wody z ciasta). Zbyt mała porowatość (jeśli materiał jest zbity w sobie) sprawia, że płyta z niego wykonana nie zdąży wystarczająco szybko wchłonąć wody z ciasta. Efekt: przypalenie lub sparzenie pizzy.

Pieczenie na materiale o odpowiedniej porowatości powoduje błyskawiczne odsączanie nadmiaru wody, dzięki czemu pizza z naszego pieca będzie zawsze wyśmienicie chrupiąca.

Potrzebujesz więcej informacji? Skontaktuj się z nami!