Jak zrobić kopułę do pieca chlebowego?


Najprostsza metoda polega na ulepieniu kształtu kopuły z gliny lub (najlepiej) ziemi. Na tak przygotowaną formę układamy warstwę gazet i wylewamy beton szamotowy.

Po upływie 72 godzin, przez otwór przyszłych drzwiczek wygrzebujemy ziemię. Teraz, przez 7 dni, codziennie przez około 30 minut delikatnie wypalamy kopułę pieca. Temperatura wypału powinna wynosić około 200-300 stopni Celsjusza.

Opisana metoda jest najtańszym i równocześnie najszybszym sposobem na wybudowanie własnego pieca chlebowego. Na wylanie kopuły o średnicy 100 cm i grubości ścianek wynoszącej 6 cm potrzeba około 150 kg betonu szamotowego.

Beton pakowany jest po 25 kg jako gotowa mieszanka, do której należy dodać około 10-12% wody.


Jeśli masz jakieś pytania dotyczące tego tematu – napisz do nas:

Imię i nazwisko (wymagane)

Adres email (wymagane)

Temat

Treść wiadomości